ISO, BLÄNDARE OCH SLUTARTID

Fotograferar man i automatiska läget har kameran makten över dig. Fotograferar du i manuella läget har du makten över hela kameran, vilket jag rekomenderar eftersom du får bilden mer exakt som du har tänkt dig. Manuella läget är inte lika lätt som automatiska läget men det är värt all tid. Vill man kunna fotografera bättre bilder krävs det lite mer energi som allt annat.
 
I detta inlägget kommer jag förklara det viktigaste inställningar för att kunna fotografera manuellt. För några år sedan gjorde jag ett liknande inlägg som tyvärr nu är borttaget. Tänkte att jag börjar om från grunden då jag tänker dela med mig det viktigaste och bästa inom kamerateknik och fotograferingstips. Allt kommer vara samlad på samma plats för att lättare kunna hitta alla inlägg.
 
 
VAD ÄR ISO?
ISO är den viktigaste inställningen när du fotograferar en unik bild tycker jag som person. Man kan rädda bilden på ett helt okej sätt, men inte tillräckligt bra om man nu skulle vara riktigt rädd om bilden. Att fotografera med högt ISO-tal utomhus när det är dagtid ska inte behöva hända.
 
Vid höga värden blir kamerans sensor känsligare för ljus vilket är bra om du vill fotografera skarpare bilder i dåliga ljusförhållande. Men det finns en nackdel med höga värden när det gäller ISO, bilderna blir pixligare, brusigare och grynigare vid höga värden. Väljer du att fotografera med lågt ISO-tal kommer bilden inte behöva bli pixligare, brusigare eller grynigare men då kommer bilden även att bli mycket mörkare. Men bild kavlitén växer.
 
Skulle man behöva höja ISO-talet ska man absolut göra det, men man ska vara medveten om att bilderna kan bli brusigare. Rekomenderar att man använder lågt ISO-tal för bästa kvalité på bild. Alla kameror hanterar ISO olika bra eller dåliga, vissa kan använda ett högt ISO-tal utan att kunna se något brusigt medan andra inte alls kan ha speciellt högt ISO-tal. Man kan alltid testa sig fram för att se vilket ISO-tal sin kamera klarar.
 
 
 
Vänster: Lågt ISO, 200. Höger: Högt ISO 1600. (syns tydligt vid kakorna)
 
  • Högt ISO-tal = 1600 - Hög siffra
  • Lågt ISO-tal = 100 - Låg siffra
 
VAD ÄR BLÄNDARE?
Bländaren avgör hur mycket ljus som ska släppas in i kameran. Använder man en stor bländare släpps det in mer ljus och använder man en liten bländare släpps det in mindre ljus. Ganska enkelt. Bländaren anges som bokstaven F och sedan en siffa i kameran som till exempel F/3.5.
 
Bländaren avgör också hur stort skärpedjup bilden får. Alltså hur stor del som hamnar i fokus. Använder ofta stor bländare vid fotografering för att få bakgrunden suddigare. Varför ska man använda en mindre bländare? För att fotografera lanskap tillexempel då man får med allt på bilden. Bländaren beror väldigt mycket på vilket objektiv du har, på vissa objektiv kan din största bländare vara F/3.5 medan andra objektiv kan ha största bländare som är F/1.4.
 
Bilderna kan bli lika bra med en bländare på F/3.5 som F/1.4 men att få väldigt korta skärpedjup krävs det att man har en stor bländare. När man köper objektiv kan man alltid tänka på vad man vill ha för bländare, objektiv med större bländare är dyrare men skärpedjup är otroligt snyggt!
 
 
 
Vänster: Stor bländare F/1.8. Höger: Liten bländare F/18.
 
  • Stor bländare = F/2,8 - Låg siffra
  • Liten bländare = F/22 - Hög siffra
 
VAD ÄR SLUTARTIDEN?
Den här inställningen är enklast av dom alla. Slutartiden reglerar hur länge ljuset ska släppas in. Lång slutartid släpper in mer ljus medan kort slutartid släpper in mindre ljus. Oftast fotograferar man i kort slutartid för att undvika orörelseskärpa, med lång slutartid kan man trolla fram en häftig bild.
 
Slutartiden räknas i sekunder där 2" är två sekunder medan 1/1000 symboliserar en tusendels sekund. Slutartiden är den tid det tar från att du har klickar på avtryckaren tills bilden är helt klar. När man fotograferar handhållet bör man undvika att vara under 1/200 för att få skarpare bilder. Vill du fotografera med längre slutartid är det bra att ha kameran på något stabilt som ett stativ.
 
Vill man fotografera en person på 2 sekunder och jag vill ha bilden skarp gäller det att människan står helt still och att kameran ligger på en plan yta för att inte få några skakningar. Man kan även använda en självutlösare för att vara säker på att man inte har lyckas skaka på kameran.
 
 
 
Vänster: Kort slutartid 1/800. Höger: Lång slutartid 4" (4 sekunder)
 
  • Lång slutartid = 1/1000 - hög siffra.
  • Kort slutartid = 2" - låg siffra
 
SAMMANFATTNING
Dessa tre kamerainställningar har en viktig fuktion tillsammans, de styr ljuset. Att våga göra fel är bra för det är då du lär dig hur det ska vara. Testa dig fram genom att ändra på slutartiden, bländaren och ISO. Lär dig att veta vart du ändra de olika inställningarna. När jag fotograferar måste jag alltid ta test bilder för att få den inställningen jag verkligen vill ha på mina bilder och det kommer att vara så men det är så värt när man ser slutresultatet.
 
Är man riktigt osäker på att börja fotografera manuellt kan man testa AV läget (A på Nikon) där man kan fokusera på att ändra bländaren och TV (S på Nikon) läget för att fokusera på slutartiden. Sist kan du fokusera på ISO för att få rätt inställningar till din bild.
 
Fler teknik inlägg kommer och även fotograferingstips. Tryck gärna på gilla knappen!
 
 
 

Kommentarer

Oj så mycket bra information. Ska verkligen lägga in dessa i minnet tills när jag köpt en ny o bättre kamera!

Svar: Låter som en riktigt bra idé! :)
Beatrice Jakobsson - Fotografi

Superbra inlägg! Fina bilder oxå :)

vilket bra inlägg! så bra tips! :D

Grymt bra tips! verkligen ett läsvärt inlägg!!!

Åh tack för detta underbara inlägg för jag behöver verkligen lära mig mer om min systemkamera! Kramis

Svar: Vad kul att det kommer till användning! :)
Beatrice Jakobsson - Fotografi

Superbra och pedagogiskt inlägg med bra förklaringar Bea!!! :D Precis vad jag behövde fräscha upp minnet om, måste verkligen sätta mig in mer i mitt fotande och vill bli lika duktig som dig!! :)

Svar: Tack så mycket Johanna!! :) Det tycker jag du ska göra och du kommer lyckas!!
Beatrice Jakobsson - Fotografi

detta inlägg hjälper så mycket för de som är nybörjare på kameror! jag kommer själv ihåg hur svårt jag tyckte detta var innan jag lärde mig hur allt fungerar. :)

Svar: Det är verkligen läsvärt för nybörjare som inte har koll på allt! :) Det är svårt i början men det är värt i slutändan! :)
Beatrice Jakobsson - Fotografi

Såååå bra inlägg! Väldigt inspirerande! Kram

Grymma tips, tack!!

Jättebra inlägg och med fina bilder!!

Såå bra! Älskar verkligen att läsa om foto, kameratips :)

Åh så kul att läsa!!

Bra inlägg. Jag tycker att det är skitkul att fotografera men använder alldeles för ofta de färdiga inställningarna. Jag har svårt att ta mig tid att ställa in dem själv men jag ska baske mig börja med det nu!

Svar: Det är värt att börja lära sig, bara prova när man har lite extra tid hemma eller inväntar någon! :) Det är väldigt storskillnad! :)
Beatrice Jakobsson - Fotografi

Så HIMLA bra förklaringar!! Alltid klurigt att förstå innan man fått det förklarat bra :)

så bra inlägg!

jag borde öva på det här och lära mig!! :D

ÅH tack för detta inlägget! Måste verkligen lära mig mer om kameran! Ska lägga detta inlägg som bokmärke på datorn om det är okej! Kram

Svar: Varsågod, kul att du gillade inlägget! Självklart får du göra det! :)
Beatrice Jakobsson - Fotografi

Väldigt viktiga, trots att jag oftast inte har orken att ställa in allt hela tiden. Men ibland så :)

bra inlägg, jag är jättedålig på det där :P

sv: Det var jättekallt där bara. Var på landet utanför Kristiansand.

Gillar det här inlägget :)

Väldigt bra förklarande inlägg (y) :)

sv: Man måste ju inte träna länge vid varje tillfälle, lite är bättre än inget :) Man får hitta sina luckor att klämma in det! Men det kan vara jäkligt svårt att pussla ihop ibland :)

bra inlägg!

härliga bilder på bloggen! :)

sv:åh, tusen tack!! :)

Hade ingen aning om det alls.. Alltid roligt att lära sig något nytt :D Och fina bilder½½

Mycket bra förklaringar!

vilket bra inlägg!

Så intressant att läsa!! :)

Åh, så bra tips!

Gud vilket bra inlägg, behövde detta verkligen :)

Älskar sånna här inlägg. keep it up

Det är första gången jag läser din blogg och wow vilken fin blogg du har. Bra inlägg! :)

Svar: Men tack så mycket, det värmer otroligt mycket! :)
Beatrice Jakobsson - Fotografi

Superbra inlägg! :D

Vilket fint upplägg du visar de på, du är grym























Follow my on Bloglovin







Trackback