Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG -

INFORMATION OM UV-FILTER

Tänkte fortsätta berätta om kamerateknik men mer inriktat på utrustning till kameran. Finns både dyra och billiga tillbehör till kameran och jag tänkte berätta om en utrustning som är billig och det är UV-filter. Finns mängder av olika filter, både med effekt eller bara som skydd.
 
När ska man använda UV-Filter? Varför ska man använda UV-filter?
UV-filtret ska sitta på objektivet hela tiden så länge du inte använder något annat speciellt filter. Fungerar precis som skyddsfilter. Uv-filtret skyddar mot damm, smuts, fläckar och repor istället för hela objektivet. Vill man betala ett dyrt objektiv istället för ett billigt UV-filter är upp till dig. Jag rekomenderar ett billigt UV-filter. Filtret kan enkelt skruvas av från objektivet, vilket blir mycket lättare att rengöra. (Filtret skyddar dock bara yttersta glaset på objektivet)
 

Finns det någon nackdel med UV-filter?
Fotograferar du med vidvinkelobjektiv kan UV-filtret komma med på bild. Men det finns en lösning, du kan köpa ett UV-filter i modellen slim. UV-filter kan även skapa reflektioner, men det finns en lösning där också. Finns UV-filter som ligger i en högre prisklass som minimerar reflektioner. UV-filtret ska göra att skärpan minskar lite beroende på vilket filter man köper. Så det finns nackdelar med UV-filtret men alltid lösningar på nackdelarna.

 

STJÄRNFILTRET - Det första UV-filtret jag testade är starfiltret som har brytpunkter som bryter ljuset, i mitt filter som är ett 6x så bryts ljuset sex gånger och skapar stjärnorna i ljus. Det är en riktigt snygg effekt och UV-filtret är inte speciellt dyrt heller. Kamda har även stjärnfilter som bryts fyra och åtta gånger. Rekomenderar filtrer om du gillar effekten, se skillnaden nedanför. Två bilder, en utan och en med UV-filtret.

 

 
 
 
Utan Stjärnfiltret 6x - Med Stjärnfiltret 6x
 
Är det någon skilland på dyra och billiga UV-filter?
Ja, det är skilland på dyra och billiga UV-filter. Men för alla är det kanske inte lika viktigt, fick testa två olika UV-filter som har två olika priser. Den bilden till vänster är det dyra UV-filtret och man ser en tydlig reflektion i den bilden men också väldigt mindre jämfört med bilden till höger.
 
Bilden till höger visar en större reflektion och den känns inte lika skarp. Det beror helt på vad man skulle vilja ha för bild, vill man ha mindre reflektioner eller mer? Jag tycker själv att den dyra UV-filtret är bättre då jag bara gillar lite reflektioner och inte för mycket av reflektionerna som blir. Bilden till höger har en större reflektion som blir som en röd fläck och det kanske kan vara snyggt men jag skippar den i mina bilder faktiskt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Halvtonat blåfilter  -  är ett effektfilter som kan användas för att få en mer kallare bild. Bäst när man fotograferar en blå himmel, men man kan även ha en del av sin bild i en kallare ton vid andra former av fotograferingar. Halva filtret är blått medan andra halvan är genomskinlig. Perfekt vid landskapsfotografering när man vill ha himmelen blå och att marken inte ska påverkas av den blåatonen är detta filtret perfekt. Bara övre delen av bilden som påverkas.
 
När man inte lyckas få den perfekta exponeringen. Antingen blir himmelen för blå eller marken för mörk är filtret perfekt.

 

 
 
 
Utan Haida Halvtonat Blåfilter - Med Haida Halvtonat Blåfilter
 
 
Kamda är en e-butik som erbjuder fototillbehör till låga priser och kvalité. Finns otroligt mycket att fynda på Kamda och det är verkligen värt priset. Man kan hitta allt ifrån UV-filter, kameraväskor, stativ, studiobelysning och deras reflexskärmar som är guld värda. Ett bra utbud för alla som fotograferar.
 
 
 
 
 
 

För att veta vilken storlek på UV-filtret du ska köpa till ditt objektiv, vänd på kameran och kolla rakt på objektivet. Där står några siffrar innan "mm" Den siffran som står där tex "58mm" är den siffran du ska ha när man beställer ett UV-filter. KIKA IN PÅ KAMDA.SE

 

Här kan du hitta flera inlägg om kamerateknik.

GILLA GÄRNA INLÄGGET OM DU TYCKTE OM DET! ♥

 

Kommentarer

Härliga tips :)

Bra inlägg!

Vilket bra inlägg tjejen :)

Åh vilka bra tips och jag är så tacksam över dina inlägg! :-D Kramis

Så bra du är på att förklara och ge lite tips :) Fina bilder!

Ett sånt stjärnfilter har jag, så himla kul :D

jag gillar verkligen Kamda! har länge funderat på ett stjärnfiler, ska absolut beställa det nu när jag såg dina foton med och utan!

Så bra tips verkligen!! Ska nog ta och investera i UV filter :)

Så massa olika filter de finns, de finns väl ingen måtta av detta. Kul med utrustning, ska kika på den sidan

Vad fina bilderna blev med det!!

Halvtonat blåfilter skulle jag behöva ha som fotar mycket landskap :) tack för tipset.

Svar: Det skulle du behöva, sjukt värt pengarna! :)
Beatrice Jakobsson - FOTOGRAFI

Jag har ett sånt på ett av mina objektiv här hemma. Har dock aldrig vetat att det varit ett skydd :P Lånar kameran nämligen.

Tänk också på att reklam markering ska vara under rubriken och får inte markeras i inlägget eller längst ner enligt lag :)Det måste också framgå vilket företag du arbetar med så att skriva "Sponsrat inlägg" räcker inte.

Du kan läsa mer här: http://blogg.ng.se/bloggbevakning/wp-content/uploads/sites/25/2017/01/skacc88rmavbild-2017-01-21-kl-14-29-35.png

Svar: Okej, då förstår jag! :) Skydd är verkligen så bra. Absolut ska jag tänka på det, gör bara som alla andra. Plus att man borde förstå att det är med ett speciellt företag annars skulle inte alla länkar funnits.
Beatrice Jakobsson - FOTOGRAFI

Wow så ballt!

Åh, jättebra inlägg! 👍😊

Guuu vilket bra inlägg! Så kul att läsa verkligen =) Kram

så snyggt det blev med stjärnfiltret!

Så bra tips, du är grym!

Svar: Tack så mycket Nathalie! <3
Beatrice Jakobsson - FOTOGRAFI

Mycket bra info!☺

Så kul att du skriver om sådant här :)

Kul att se :) Brukar själv inte använda uv-filter, men blev sugen nu! Kram

Intressant inlägg! verkligen läsvärt!

Alltså åhh!! Superinlägg igen!! :) Jättetack för allt du delar med dig av, så lärorikt att läsa din inlägg och jag måste genast leta fram mitt uv-filter! :D

Jätte intressant att läsa!

Otroligt intressant att få läsa!

Såå bra inlägg, vilken skillnad det blir!!

Så himla intressant och lörorikt!

Superbra och intressant inlägg :)

älskar stjärnfiltret :D :D Så vackert!

Bra inlägg!

Måste verkligen köpa två stycken nya :D

Så grym!

Vilket bra inlägg!♡

Ett sånt bra inlägg!

Vilket grymt inlägg!

Vilket givande bra inlägg!


LÄS INNAN DU KOMMENTERAR!

-Alla bilder här på bloggen är mina egna (om inget annat anges)
-Info om mig och min utrustning hittar du i menyn, samt min mail.

-Alla svarskommentarer raderas, speciellt "tack" eller likande.
-Kommentarer om reklam och frågestund, raderas direkt.

Trackback