Beatrice Jakobsson - Fotograf - Beatrice Jakobsson - Fotograf - Beatrice Jakobsson - Fotograf -

AUTO, MANUELLT, SLUTARTID, ISO OCH BLÄNDARE

 
 
Här kommer mitt andra inlägg för alla som vill lära sig mer om sin kamera/fotografering. I förra inlägget nämnde jag att man ska fotografera i M-läget (Manuellt) eftersom där får du fixa allt på egen hand och resultatet blir mycket bättre än när kameran fixar allt åt dig (Auto) Titta på bilderna och se skillnaden, den vänstra bilden fixade kameran allt och den högra bilden ställde jag in alla inställningar. Vem gillar inte ljusa bilder?
 
 
 
 
Bländaren bestämmer hur mycket ljus som ska släppas in i kameran. Ett lågt bländarvärde som 1.6 (stor öppning) ger ett kort särpedjup, ett högt bländarvärde som 18 (liten öppning) ger ett längre skärpedjup. Skärpedjupet är ett begrepp på hur mycket i bilden som kommer bli skarp. Vill du ha bakgrunden suddig så använder du ett lågt bländartal, använder 9 av 10 gånger ett lågt bländartal.

Stor öppning = lågt tal = mycket ljus (F/1.6)
Liten öppning = högt tal = lite ljus (F/18)
 
 
 
 
När du leker med slutartiden kan det vara ganska bra att använda ett stativ eller ställa kameran på en stadig plats om du använder lång slutartid. Lång slutartid frångar rörelsen medan kort slutartid fryser bilden. Finns en liten tumregel att om slutartiden är lägre än 1/60 så är det dax att använda kameran på ett stativ för att få bilden bra, annars finns det en chans att bilden kan bli suddig/oskärp.
 
Slutartid är ett mått på hur lång tid det tar för systemkameran att ta en bild.
 
 
 
 
Om objektivet inte har ett lågt bländartal så måste man ändra på ISO, vilket kan vara positivt och negativt. Använder du ett högt ISO-tal blir bilden ljus men den kan även se brusigare ut. (Kolla längst upp i kanten på den högra bilden) Om du använder ett lågt ISO-tal så kan bilden bli mörk men det blir mycket bättre skarpa på. Ibland måste man låta bilden bli brusig men försök att undvik det.
 
Långt ISO-tal = lite ljus men skarp.
Högt ISO-tal = mycket ljus men brusigare.
 
 
 
 
Om det skulle vara så att ni verkligen inte förstå allt av mina bilder/text så finns den en hemsida där du kan testa själv genom att ändra skärpa, ISO och även slutartiden. Sidan hittar ni här. Hoppas att ni fotograferar i M-läget nu och INTE I AUTO!
 
 
RSS 2.0